Dak Helling 1996-09-27 Nieuwslijn

Nieuw vlamvertragend middel voor rieten daken

Magma Applications BV te Rotterdam heeft een vlamvertragend middel voor rieten daken geïntroduceerd. Het product Magma Firestop SG2 is een vlamwerende impregneervloeistof met bijzondere eigenschappen.
Zo is Magma Firestop SG2 gifvrij, milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar en niet irriterend voor huid en ogen. Het direct gebruiksklare middel is niet agressief voor riet- en houtvezels of voor de kleur van riet of verf. Bovendien heeft het een snelle penetratie en een snelle droogtijd van ca twee uur. Van wezenlijk belang is dat Magma Firestop SG2 voldoet aan NEN 6063 en DIN 4102/7 (het bepalen van brandgevaarlijk zijn van daken, inclusief dakdoorbrekingen). De testen van het Centrum voor Brandveiligheid van TNO hebben uitgewezen dat zowel een rieten dak met een open onderdak-constructie (het traditionele rieten dak) als een rieten dak op een dakbeschot van multiplex niet meer brandgevaarlijk zijn na behandeling met Magma Firestop SG2. De meeste bestaande rieten daken hebben thans nog een open onderdak-constructie en Magma Firestop SG2 is op dit moment het enige product dat zowel voor open als voor gesloten daken geschikt is en goedgekeurd. Bijkomende voordelen van het nieuwe middel is dat het rieten daken waterafstotend maakt en daarnaast een sterk remmende werking heeft op het afzetten van vuil en groene aanslag.
Op grond van de met Magma Firestop bereikte resultaten is recentelijk in samenwerking met een aantal verzekeraars de Magma Firestop Polis ontwikkeld en geïntroduceerd. De tariefstelling voor opstal- en inboedelpolis voor panden die met Magma Firestop SG2 zijn behandeld wordt in veel gevallen gehalveerd en gaat in de richting van de premies voor pannen daken. Meer informatie: 010 - 411 07 07.

Eskimo’s kunnen het dak op

SDS Ommen heeft in juli voor het eerst een uniek dakbedekkingssysteem toegepast: de geïsoleerde Eskimo dakpanplaat. Deze plaat heeft de voordelen van normale stalen dakpanplaten met een polystyreenlaag. Hierdoor is de plaat niet alleen wind- en waterdicht, maar bestaat er tevens een sterk isolerende werking. Daarnaast kan de plaat zonder moeite worden toegepast op gordingen.
De Eskimoplaat is een vernieuwde versie van de bekende Verho-plaat. In heel Nederland passen momenteel gemeenten en woningbouwcorporaties de platen toe in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Onder meer in Delden, Hoogezand, Terschelling, Bergen en Akkrum. De Eskimoplaat wordt exclusief op de markt gebracht door SDS Ommen. Meer informatie: 0529 - 45 00 00.

Nieuwe handleiding voor asbestvrije SIL golfplaten NT

Voor het asbestvrije en KOMO-goedgekeurde golfplatenprogramma SIL golfplaten NT introduceert Bouwimpex BV uit Barneveld haar nieuwe montagehandleiding.
Deze nieuwe en overzichtelijke brochure dient ter ondersteuning voor het correct en probleemloos monteren van asbestvrije golfplaten. De SIL golfplaten NT worden geleverd met KOMO-keur hetgeen de waarborg is voor een goedgekeurd en regelmatig getest asbestvrij kwaliteitsproduct. Meer informatie: 0342 - 42 02 33.

Nieuwe universele panhaken van Braas

Braas Dach systeme heeft voor een snelle en duurzame stormvaste bevestiging van pannen een nieuw type panhaak geïntroduceerd. De ‘stormhaak’ wordt niet in de panlat geslagen, maar aan de onderzijde van de panlat geklemd. Daarna wordt de haak gefixeerd door hem om te buigen. Groot voordeel is volgens de fabrikant de razendsnelle bevestiging en de geschiktheid van de haak voor elk type pan.

Dakgiraf completeert daklogistiek van RBB

De RBB dakgiraf, de speciaal ontwikkelde kraan met hydraulische klem, completeert de daklogistiek van RBB. Met dit concept wordt het volledige transport van dakpannen vanuit de fabriek tot op het hellende dak door RBB uitgevoerd.
Met het direct lossen van dakpannen op het dak verbetert de RBB dakgiraf de arbeidsomstandigeheden en veiligheid van de dakdekkers sterk.
Het project ‘Lossen op het dak’ is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met gecertificeerde dakdekkers en wordt ook alleen in combinatie met gecertificeerde dakdekkers uitgevoerd. Bij dakhellingen onder de 35° worden de dakpanpakketten zonder extra voorzieningen verspreid op het dakvlak. Bij dakhellingen tussen de 35° en 45° worden de pakketten in combinatie met RBB dakbokken op het dak geplaatst. De capaciteit van de RBB dakgiraf is drie dakpanpakketten van elk maximaal veertig stuks per keer. Het is mogelijk dakpannen en hulpstukken op de voor- of achterkant van het dak te lossen. De kantelbare klem met het hydraulische systeem garandeert dat dit absoluut veilig gebeurt. De klem is instelbaar voor elke dakhelling en voorkomt beschadigingen van het onderdak en dakpunten.

Beoordelingsrichtlijnen voor EPS vormstukken voor thermische isolatie ter kritiek

Tot 30 september kan schriftelijk kritiek bij Kiwa worden ingediend op het ontwerp voor de BRL ‘EPS vormstukken voor thermische isolatie van pannendaken’. Het ontwerp is gebaseerd op een tweetal bestaande beoordelingsrichtlijnen (BRL). Voor de functionele eigenschappen heeft de BRL 1309 als uitgangspunt gediend. Voor de productspecifieke eigenschappen diende de BRL 1306 als uitgangspunt.
De ontwerp-BRL is te bestellen bij Kiwa NV. Nadere informatie: 070 - 395 35 64.

Schoorsteen bekleedt met Portugese leien

Niet zelden vorm een schoorsteen op een dak een storend element. Schiedel, Duits marktleider in dakdoorvoersystemen, heeft een creatieve oplossing bedacht. In Oldenburg is op een woning de schoorsteen bekleed met Portugese lei waardoor de schoorsteen een harmonieus geheel vormt met het 350 vierkante meter grote dakvlak. Het in dezelfde kleuren als de lei geschilderde houtwerk van de woning versterkt de harmonie in het ontwerp.

Nieuw gootsysteem Forta

Dyka en Ubbink, twee bekende kunststof verwerkende bedrijven hebben in nauwe samenwerking een nieuw gootsysteem ontwikkeld. Het systeem, Forta, is geheel van 100 procent recycleerbare kunststof gemaakt.
Revolutionair is dat de goot rechtstreeks op de gootplank wordt geschroefd. Beugels zijn niet nodig. De goot kan een puntbelasting aan van honderd kilo, voldoende om een persoon te dragen. Op elke vijftig centimeter wordt Forta met twee schroeven bevestigd. Forta is geschikt voor dakhellingen van 20° tot 55°.
Het nieuwe gootsysteem oogt als een afgetimmerde goot. Echter de montagetijd is veel korter en er komt vanzelfsprekend geen timmerwerk aan te pas.
Ubbink geeft vijftien jaar garantie op het systeem. Meer informatie: 0313 - 48 02 00Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam