Dak Helling 1996-09-22 Gedurfd gebruik van golfplaten in bungalowpark Stroombroek

De golfplaat geniet in Nederland vooral bekendheid als een degelijke dakbedekking van agrarische gebouwen. Zijn populariteit in dit bouwsegement is logisch. Als waterkerende laag voldoen de golfplaten prima, zijn ze gemakkelijk te verleggen en tegen een aantrekkelijke prijs. Tegen een bredere toepassing is vaak het esthetische argument ingebracht. Onterecht, zo bewijst het dak van Palestra, de elk-weer-voorziening van Bungalowpark Stroombroek in Braamt.

Met golfplaten kan in korte tijd een dak van een vele vierkante meters tegen een betrekkelijk geringe investering waterdicht worden gemaakt. Ze worden dan ook graag en al vele jaren toegepast in de agrarische en industriële bouw. Nog steeds genieten golfplaten bij vele beheerders de reputatie van een functionele en niet al te dure oplossing; een voor de hand liggende keuze bij bouwprojecten waar esthetische overwegingen niet zo nadrukkelijk meespelen. En voor zo’n praktische benadering is bij tal van objecten best wat te zeggen.
Om golfplaten juist toe te passen op daken waar vormgeving en uitstraling een factor van betekenis zijn, is moed nodig. Wat dat betreft mag architectenbureau Van Geenhuizen BV uit het Gelderse Hengelo een gezond portie lef niet worden ontzegd. In de gemeente Braamt, gelegen in de Achterhoek, toont het architectenbureau wat met golfplaten nog meer mogelijk is. Voor het dak van de 15.000 vierkante meter grote centrumvoorziening van het bungalowpark Stroombroek liet Van Geenhuizen de keuze vallen op baksteenrode Opticolor golfplaten van Eternit. Palestra. Zo heeft de directie van het bungalowpark deze elk-weer-voorziening genoemd. Zowel de naamgeving als de bouwstijl herinneren aan de tijden van het oude Griekenland. Overal in het architectonisch ontwerp keren de achthoekige vormen terug, de zeven hoofdgebouwen waarin spel- en sportfaciliteiten, restaurants en zwembaden zijn ondergebracht worden omringd door markante overdekte zuilengalerijen.

Theo Nibbeling van Van Geenhuizen BV over de keuze voor de golfplaten: “Niet elk ontwerp leent zich voor deze toepassing. Wanneer je de mogelijkheden van een dakbedekking voor een flauw hellend dak de revue laat passeren, vallen bouwtechnisch gezien –in onze visie althans– meteen al een aantal opties af. Wat over blijft is een keuze tussen bitumen, shingles, kunststof en golfplaten. Met bitumen en kunststof konden we wat het esthetische aspect betreft bij zo’n centrumvoorziening niet uit de voeten. En shingles pasten weer niet bij een mediterrane uitstraling die we wilden bereiken. In dat opzicht lag onze keuze voor dit materiaal voor de hand.”

Brouwersmolen

Overigens zijn de werkruimten van de ontwerpers en ingenieurs bij Van Geenhuizen eveneens grotendeels gesitueerd onder een golfplaten dak. Het bureau heeft namelijk de romp van de oude Brouwersmolen in het Gelderse stadje compleet aangepast. Acht jaar geleden werd de romp verbouwd tot een karakteristiek bouwwerk. Door rondom de romp een ombouw te creëren werd een drievoudige oppervlaktevergroting verkregen. De ombouw is niet alleen een buitengewone praktische maar vooral ook charmante en inventieve oplossing is. Op het dak van de ombouw ligt een speciale versie van de Opticolor golfplaat, de Gallia. Eternit ontwikkelde deze plaat met name voor de kleinschalige bouw.

Opticolor vezelcement golfplaten zijn geprofileerde platen die leverbaar zijn in diverse kleuren en afmetingen. De Opticolor producten zijn samengesteld uit Portland cement, aangevuld met minerale toevoegingen, organische en synthetische vezels. Met behulp van een geavanceerde procestechnologie wordt de toplaag tweemaal voorzien van een coating op basis van acrylaten waarbij tevens de kopse kant wordt gecoat.

KOMO-Attest

Volgens Nibbeling heeft de toekenning van het KOMO-Attest voor vezelcementplaten er mede toe bijgedragen dat bij de opdrachten waar het architectenbureau aan werkt de mogelijkheden van de Upticolor Golfplaten vaker in beeld komen. Al in 1992 kreeg Eternit als eerste producent het KOMO-keurmerk. Vorig jaar werd dat uitgebreid met het Attest voor daken en gevels met geprofileerde vezelcementplaten.
“Voor ons betekent het attest een extra zekerheid dat de producten voldoen aan de prestatie-eisen zoals die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. In het geval van bungalowpark Stroombroek wilde de opdrachtgever deze platen op grond van hun specifieke kwaliteiten als stormvastheid en weersbestendigheid. Ook het feit dat het product weinig onderhoud nodig heeft, was een zwaarwegend argument. En zeker wat dat laatste punt betreft voldoen deze golfplaten in de praktijk bijzonder goed. Eenmaal aangebracht heeft niemand er eigenlijk nog omkijken naar.”Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam