Bouwbedrijven somber over economie

Afbeelding bij nieuwsbericht
 
 
 
 

Omzetten dalen, orders lopen terug en er is minder werkgelegenheid. De bouwketen is over de volle breedte bepaald niet optimistisch: architecten, ingenieursbureaus, bouwbedrijven, installateurs en schilders verwachten het komende kwartaal een verslechtering.

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de nieuwste Monitor Bouwketen. Een half jaar geleden was er nog de hoop dat de conjunctuur zich langzaam zou herstellen. Die verwachting moest plaatsmaken voor het besef dat de situatie in de bouwketen juist verslechtert.

De situatie verschilt licht per sector. Architecten en ingenieursbureaus hebben beduidend minder werk voor handen, terwijl bij bouwbedrijven en schilders- en onderhoudsbedrijven de werkvoorraad slechts licht geslonken is.

Onder installatiebedrijven zijn er nog relatief veel bedrijven die verwachten dat hun omzet de komende tijd zal stijgen. Bij zowel architectenbureaus als ingenieursbureaus verwacht meer dan de helft van de bedrijven een omzetdaling.

Omzetverwachting per sector:
Bouwbedrijven: 38% verwacht omzetdaling; 16% verwacht omzetstijging.
Architecten: 50% verwacht omzetdaling; 15% verwacht omzetstijging.
Ingenieursbureaus: 49% verwacht omzetdaling; 10% verwacht omzetstijging.
Schilders- & onderhoudsbedrijven: 43% verwacht omzetdaling; 14% verwacht omzetstijging.
Installateurs: 43% verwacht omzetdaling; 33% verwacht omzetstijging.


Totaal: 42% verwacht omzetdaling; 22% verwacht omzetstijging.

Deze ontwikkelingen missen hun uitwerking niet op de werkgelegenheid. Met name architectenbureaus, bouwbedrijven, schilders- en onderhoudsbedrijven verwachten dat ze hun personeelsbestand moeten verkleinen.

De Monitor Bouwketen is opgesteld door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in opdracht van de brancheverenigingen van architecten, bouwbedrijven, schilder- en onderhoudsbedrijven, ingenieursbureaus en installatiebedrijven. De Monitor is gebaseerd op de gegevens van ongeveer 1500 bedrijven. De Monitor verschijnt twee keer per jaar.

 

De Monitor Bouwketen is hier te downloaden (pdf).

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam